ENERGIEDRANK: DE VERSLAVING VAN DE 20STE EEUW

In de afgelopen jaren is veel aandacht besteed aan de schadelijkheid van energiedranken door kinderen. Ruim een derde van de scholieren van 12-16 jaar drinkt namelijk maandelijks energiedrankjes. Hoe ouder de jongeren zijn, hoe vaker de energiedrank gemixt wordt met alcohol. In het uitgaansleven is vodka Redbull dan ook een bekend begrip. Het zijn echter steeds meer volwassenen die een energiedrank verslaving erkennen. 

De werking van energiedrank 

Dat mensen verslavingsgevoelig zijn voor energiedrank is niet raar. “Dat komt door de stoffen die erin zitten, met name cafeïne en taurine, die een lekker effect geven”, zegt verslavingsdeskundige Gijs van Houwelingen. “Daardoor lijkt het alsof je je wakkerder voelt. Het heeft echt een opwekkende, stimulerende werking.” De werking van cafeïne en suiker is echter kort en na een tijdje wordt je immuun voor de werking. Intussen consumeer je wel vele suikers die je allicht niet verbruikt. Daarnaast drogen de drankjes je lichaam uit, en vertragen ze de vochtopname in de darm.

De negatieve gevolgen van energiedrank

“Het gebruik van energiedranken kan verschillende effecten hebben op je lever, op je nieren en op je hart. Je hartspier kan te dik worden en daardoor niet meer goed pompen”, zegt Pelleboer. “Er kunnen hartritmestoornissen en hartkloppingen ontstaan.” Ook zijn er bijwerkingen als rusteloosheid, angstgevoelens, slapeloosheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, een verhoogde bloeddruk, onrust en zelfs plotse overlijdens bekend. In combinatie met alcohol zijn energiedrankjes nog gevaarlijker. Je hebt eigenlijk de verdovende werking van de alcohol op met de stimulerende werking van het energiedrankje: je merkt niet meer dat je dronken wordt met een alcoholvergiftiging als gevolg.”

Een alternatief voor energiedrank

Al eeuwen worden er kruiden gebruikt om zowel de mentale als lichamelijke energie te verhogen. Colanoot, Ginkgo Biloba en Guarana zijn kruiden die in meerdere voedingssupplementen en -middelen worden verwerkt. Colanoot maakt je levendig en erg spraakzaam. Het bevordert het concentratievermogen en vermindert het hongergevoel. Deze kruiden kunnen prima gebruikt worden door sporters, studenten, vertegenwoordigers en werkende mensen in het algemeen. Kolanoot en Guarana kunnen overigens ook helpen bij overgewicht.