Erectie-stoornis wat doen we er aan?

Begin dit jaar schreven we in De Stedendriehoek een artikel over erectieproblemen. Dit artikel deed veel stof opwaaien. Mannen die al een tijd met erectieproblemen rondliepen, kregen het laatste zetje om langs te komen in de winkel en te praten over hun probleem. Het was na verbazing juist de jongere generatie (25-40 jaar) die de weg naar onze winkel vond en klaar was om hulp te zoeken. Het doel van dit artikel is om ook andere (jonge) mannen uit te nodigen in onze winkel en te laten praten over hun erectieproblemen.

De meeste mannen kwamen vaak terughoudend en ongemakkelijk de winkel binnen. Het is ook niet niets om over dit onderwerp te praten. Het zelfvertrouwen kwam echter gauw terug toen ze doorkregen dat deze problemen vaker voorkomen, er begrip voor is en er (bij ons) geen taboe op rust. Veel mannen spraken hun opluchting en dankbaarheid dan ook uit aan het eind van het gesprek en verlieten met geheven hoofd de winkel. 

Aanleiding erectieprobleem

Mannen praten liever niet over erectieproblemen, waardoor de indruk kan ontstaan dat je een van de weinigen bent. Niets is minder waar. In Nederland heeft 14% van de mannelijke bevolking last van impotentie. Dit komt neer op 1,1 miljoen mannen alleen in Nederland.  875000 mannen van deze 1,1 miljoen is tussen de 25 en 40 jaar. Een erectiestoornis kan zeer ingrijpend zijn voor een relatie en voor de eigenwaarde van de man. Soms is een psychisch probleem de oorzaak. Meestal is er sprake van een lichamelijk probleem. Door een vernauwing en/of verminderde elasticiteit van de bloedvaten ontstaan er problemen met de bloedtoevoer naar de penis. Doordat er minder bloed naar de penis stroomt, vermindert de erectiekracht. Ook kan het te maken hebben met een tekort in het mannelijk hormoon. Na het 25ste levensjaar daalt de hoeveelheid testosteron in het bloed. Op de leeftijd van 75 jaar is de testosteronspiegel bij mannen gemiddeld 65% van de waarde bij jong volwassen mannen. Bij sommige mannen is de daling van testosteron sterker en wordt het gehalte uiteindelijk zo laag dat er klachten optreden. 

Te bewandelen paden 

In de afgelopen periode hebben we gemerkt dat er twee paden zijn die mannen kunnen bewandelen. Sommige mannen zijn tevreden met het innemen van een viagra- of kamagra-achtig supplement op het moment dat ze gaan vrijen. Dit noemen wij een korte termijn oplossing. Andere mannen willen graag een oplossing voor een langere termijn en willen niet afhankelijk zijn van een erectiepil. We hebben gemerkt dat het grootste gedeelte van de mannen binnenkomt voor de eerste oplossing, maar uiteindelijk toch de voorkeur geeft aan de tweede optie. “Het behandelen van een erectiestoornis is niet het snel even voorschrijven van een erectie-pilletje. Zo’n pilletje lost de onderliggende oorzaken niet op.”. De ervaring leert dat er op gebied van voeding en leefstijl veel gewonnen kan worden. Een ongezonde leefstijl, roken, overgewicht, een te hoog cholesterol, diabetes, hoge bloeddruk, overmatig alcoholgebruik, drugs en bepaalde medicijnen kunnen namelijk voor deze erectieproblemen zorgen. Samen kijken we naar de mogelijke aanleiding van het probleem en kijken we welke stappen op gebied van voeding, levensstijl en supplementen kunnen worden gezet om de potentie terug te krijgen. 

Het oplossen van je problemen is wellicht makkelijker en minder beschamend dan je dacht. Via dit artikel wil ik je graag uitnodigen. Stap over je schaamte heen en kom langs in de winkel.