Go-Now Banner - Gezonde smoothie bowl met gember

Gezonde smoothie bowl met gember

Op zoek naar een nieuw gezond ontbijtje of tussendoortje? Zoek niet verder! Met deze gezonde smoothie bowl met gember heb je gegarandeerd een goede start van de dag of een heerlijk tussendoortje.

Ingrediënten gezonde smoothie bowl

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten welke ingrediënten in huis moeten worden gehaald. De ingrediënten voor deze smoothie zijn:

 • één kopje havermelk
 • twee eetlepels Go-Now Gembersap
 • één handje frambozen
 • een paar stukjes ananas
 • een halve banaan
 • één eetlepel honing
 • handje zaden 
 • handje noten

Met deze smoothie bowl kun je overigens eindeloos variëren. Probeer eens andere fruitcombinaties zoals gember, mango, appel en aardbei of gember, nectarine, aardbei en banaan. Varieer daarnaast ook met verschillende noten en zaden. Denkt aan combinaties zoals pistache en lijnzaad of hazelnoot met pompoenpitten. Op deze manier verveelt deze smoothie bowl nooit!

Wat maakt deze smoothie zo gezond?

Eten moeten we natuurlijk allemaal, maar wat maakt deze smoothie nou zo gezond? We hebben alle gezondheidsvoordelen van de ingrediënten voor je op een rijtje gezet.

Gember 

Als eerste beginnen we bij gember. Deze wortelstok heeft in de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt. De herkomst van de gemberplant is lastig te traceren. Dit komt omdat er nooit een gemberplant in het wild is aangetroffen. Men gaat ervan uit dat de plant oorspronkelijk uit China komt. Tegenwoordig is het grootste gedeelte gember afkomstig uit India, Brazilië, Jamaica en Nigeria. 

Gember kan helpen ontstekingsreacties te beheersen en kan het normale evenwicht van ontstekingshormonen helpen bevorderen*. Daarnaast draagt gember bij tot de gezondheid van de bloedvaten, die op hun beurt bijdragen tot het behoud van een gezond hart*. Ook helpt gember de spijsvertering te ondersteunen*. Als laatste helpt gember de gezondheid van de luchtwegen te behouden*. 

Buiten het feit dat deze smoothie zo lekker is, is het dus heel erg gezond! Gember raspen kost echter vaak veel tijd en veel gemberwortel. Daarom verkopen wij de gembersappen van Go-Now. Deze Go-Now Gembersap is geconcentreerd gembersap, waardoor je het meteen kunt gebruiken en ’s ochtend of ’s middags tijd overhoudt om te genieten van je smoothie bowl. 

Op zoek naar een ander lekker gemberrecept zoals Gemberijs met Mango en Passievrucht of Mandarijn Cake met Gembersap? Klik dan hier!

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating (2066, 2171, 2172, 2868).

Havermelk

In deze smoothie gebruiken we havermelk. Haver bevat bèta-glucanen. Het is aangetoond dat bèta-glucaan van haver het bloedcholesterol kan verlagen/verminderen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor bij de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 g bèta-glucaan van haver. Een glas havermelk (ongeveer 240 ml) levert ongeveer 1,3 gram bèta-glucanen op.

Fruit 

Dit recept bevat ook frambozen, banaan en ananas. Frambozen en ananas zitten bordenvol vitamine C. 100 Gram frambozen bevat wel 25mg vitamine C. 100 Gram ananas bevat wel 47,8mg vitamine C. De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is 75 mg per dag! Met deze smoothie zit je wat betreft vitamine C op het goede spoor! Maar waar is vitamine C zo goed voor? Vitamine C is onder meer belangrijk voor de bloedvaten, het helpt het immuunsysteem, is goed voor het geheugen en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.

Daarnaast zijn frambozen en ananas een grote bron van mangaan. Een volwassenen heeft 3mg mangaan per dag nodig. In een portie van 165 gram zit 2,28mg mangaan. Dit is 76% van je ADH. Per 100 gram frambozen zit 1.02mg mangaan. Mangaan is goed voor botaanmaak en kraakbeen en beschermt gezonde cellen en weefsels. 

Als laatste bevat de smoothie banaan. Banaan bevatten veel Beta-caroteen Alfa-caroteen en Luteïne

Noten 

Noten, zaden en pitten bevatten veel omega 3 en 6, vitamine B1, vitamine E en ijzer. Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten en zaden per dag te eten. 

Bereidingswijze

Nu duidelijk is waarom deze smoothie bowl zo gezond is en welke ingrediënten nodig zijn, is het tijd om de smoothie in elkaar te zetten. 

Het is in principe geen lastig recept;

 • Bewaar als eerste wat fruit, noten en zaden als garnering,
 • doe de rest van de ingrediënten in een blender en mixen het tot een gladde massa,
 • giet daarna de smoothie in een kom en garneer met de fruit, noten en zaden,
 • serveer de smoothie direct!

Tip: zet de smoothie 10 tot 30 minuten in de koelkast als de smoothie chiazaad bevat. Hierdoor krijgt de smoothie een puddingachtige structuur.