Wanneer we in het woordenboek de betekenis van ‘kruiden’ opzoeken dan is daar de volgende omschrijving te vinden:
– klein gewas met sappige, niet houtachtige stengel: aromatische en geneeskrachtige kruiden
– welriekende of prikkelende plantendelen; specerij

Er is dus een verschil tussen kruiden en specerijen. De termen worden in de praktijk echter vaak door elkaar gebruikt. Toch kunnen kruiden worden onderscheiden van specerijen, hoewel ze beide gebruikt kunnen worden om voedsel op smaak te brengen.

Kruiden
Doorgaans worden de bladeren en stengels van groene planten gezien als kruiden. Alhoewel binnen het pakket kruiden ook wortels en zaaddozen kunnen vallen.
In streken waar veel kruiden worden gebruikt, wordt vaak niet alleen gebruikgemaakt van specifieke kruiden, maar ook van vooraf gemaakte kruidenmengsels.
De meeste kruiden zijn afkomstig uit gebieden met een gematigd klimaat.

Specerijen
Specerijen zijn planten en/of plantendelen die aromatisch smaken of ruiken of een scherpe smaak hebben. Ze worden vaak aan voedsel toegevoegd als smaak- en geurmiddel. Onder specerijen vallen veelal (gedroogde) bloemknoppen, wortels, peulen en andere plantendelen.
De meeste specerijen zijn afkomstig uit tropische of subtropische gebieden.
De kruiden in ons assortiment zijn onder te verdelen in 6 hoofdgroepen:
– afrodiserend
– concentratieverhogend
– energieverschaffend / opwekkend
– hallucinerend / spacy / trippy / chamanistisch
– reinigend / gezondheid ondersteunend
– rustgevend

Binnen de hoofdgroepen vallen kruiden die afhankelijk van het soort en de gebruikte hoeveelheid een hevig of minder hevig effect veroorzaken. Zo kan bijvoorbeeld van een sterk getrokken thee van Alsem (Artemisia Absinthium) een hallucinerende werking uitgaan, terwijl uit volksgebruik is te herleiden dat dagelijks een kop minder sterke thee een positieve werking zou hebben op het afbreken van galstenen (red. deze medische claim mag heden ten dagen niet meer gehanteerd worden) en dan eerder onder de categorie gezondheid ondersteunend zou vallen.