Stevia, extract PE 95% glycoside, 10 gram
Stevia is een 100% natuurlijk product en bevat geen calorieën. Gebruik alleen pure Stevia als vervanging voor tafelsuiker. Pure Stevia is duurder, maar je hebt maar heel weinig nodig om je drankjes/eten zoet te maken.
Naam
Latijns: Stevia rebaudiana
Nederlands: Honingkruid of Stevia
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Gebruikt plantengedeelte: bladeren
Herkomst
Stevia (Stevia rebaudiana) is een kruidachtige plant die oorspronkelijk uit subtropisch en tropisch Zuid- en Centraal-Amerika komt. De plant komt nog in het wild voor op de hoogvlakte in het grensgebied tussen Brazilië en Paraguay.
De plant wordt veelal als eenjarig gewas gekweekt. De plant kan tot één meter hoog worden en heeft smalle bladeren die tot drie centimeter lang zijn. Kweken uit zaad gaat moeilijk omdat de plant niet zelfbestuivend is maar door de wind bestoven wordt. Doorgaans 13 tot 15% van het zaad kiemt, zelfs wanneer het zaad vers is (niet ouder dan 6 maanden). De plant staat graag warm en vochtig, maar niet met natte voeten. De grondsoort kan lichtzure, zanderige leemgrond zijn. Bij lengende dagen ontwikkelt zich het blad; bij korter wordende dagen gaat de plant bloeien.
Werkzame stoffen
Het extract van deze natuurlijke zoetstoffen (stevioside en rebaudioside) wordt steviolglycosiden genoemd.
Stevioside en rebaudioside zijn opgenomen in de Europese lijst van voedingsadditieven met E-nummer E960.
Dosering
De bladeren van de plant worden eerst gemalen en daarna in heet water geweekt. Vervolgens wordt deze brei verder gezuiverd, waarna het wordt gedroogd. Het Stevia-poeder is 30x zoeter dan suiker.
Naar behoefte te gebruiken in plaats van suiker. Stevia heeft naast een zoete ook een kruidige smaak. Je kunt er een lekkere thee van zetten.
Weetje
- De zoete smaak van de Stevia is sterker dan die van suiker. Vertaald naar suiker zou Stevia ongeveer 200 keer zo zoet zijn als suiker. Toch zijn er weinig producten die alleen Stevia gebruiken en geen suiker. De reden hiervoor is dat pure Stevia een sterke dropachtige nasmaak heeft. Als Stevia gemengd wordt met suiker, valt deze nasmaak weg. De verhouding tussen Stevia en suiker is meestal rond de 45%, dit is het hoogste percentage Stevia zonder de sterke nasmaak.
- De meeste potten Stevia die in winkels liggen, bevatten heel weinig Stevia. Sommige merken bevatten 97% maltodextrine (een suikersoort) en slechts 3% Stevia! Pure Stevia lijkt duurder te zijn dan de potten in de supermarkt, maar reken maar eens om naar het pure Steviagehalte. Bovendien heb je maar heel weinig nodig om je drankjes/eten zoet te maken.
- Stevia wordt ook verwerkt als ingrediënt van gezichtscrèmes, handcrèmes, voetenzalven, lippenbalsems en tandpasta’s.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.