Naam
Latijns: Mitragynya Speciosa
Nederlands: Kratom
Familie: Rubiaceae
Gebruikt plantendeel: blad
Herkomst:
Mitragyna speciosa komt voor in de regenwouden van Zuidoost Azië, voornamelijk in Thailand en Maleisië. Mitragyna speciosa-bomen groeien gewoonlijk tussen de 3 en 9 meter hoog en 4,5 meter breed, hoewel sommige soorten tot wel 30 meter hoog kunnen worden. De stam is recht en heeft vertakkingen.
Afhankelijk van het klimaat of groeiplaats is Mitragyna speciosa groenblijvend of bladverliezend. De tegenoverstaande bladeren zijn ovaal met tussen de 2 tot 4 centimeter lange bladstelen. De bladeren hebben een donkergroene kleur en kunnen tot 18 cm lang en 10 cm breed worden. De bladeren van Mitragyna speciosa zijn eirond en eindigen in een punt en zijn kleiner aan het einde van de twijg. De bladbasis is rond tot hartvormig.
De bloemen zijn overvol in een ronde bloeiwijze van 3 tot 5 cm en hebben de neiging om te groeien in groepen aan het einde van de takken. De bloemen zijn geel en rond. De kelkbuis is kort en komvormig met ronde kwabben. De kroonbuis is vijf mm lang met drie mm lange kwabben en tussenin glad en rond.
Werkzame stoffen:
Er zijn meer dan 25 alkaloïden geïsoleerd uit Mitragyna speciosa. Onder meer.: mitragynine (9-methoxy-corynantheidine, 50% v.d. alkaloiden), paynanthine, en speciogynine. Van de eerste twee wordt aangenomen dat deze alleen in Kratom voorkomen. Andere alkaloiden die in Kratom voorkomen zijn ajmalicine, corynanthedine, mitraversine, rhychophyllinemitraphylline, speciofoline en stipulatine.
Dosering:
Naast je eigen gewicht en gevoeligheid hangt de dosering ook af van de kwaliteit van de Kratom. 5 Tot 10 gram gedroogd blad zou voldoende zijn voor onervaren gebruikers.
Bij gebruik van poeder kan de dosering iets lager (3 tot 5 gram). Poeder is meestal sterker dan gewoon blad. Ditzelfde geldt voor extract.
Kratom is niet verslavend als het verantwoordelijk wordt gebruikt, dat wil zeggen niet vaker dan 1 tot 2 keer per maand. Meer ervaren gebruikers zullen na enige tijd de behoefte voelen om de dosering te verhogen.
Gebruik:
Er zijn verschillende manieren om van Kratom te genieten. Je kan het blad kauwen, verhitten of er thee van zetten. De laatste methode is waarschijnlijk de makkelijkste manier om Kratom te gebruiken. In Thailand wordt Kratomblad meestal vers gekauwd. Daarna drinkt men meestal warm water of thee.
– Thee
Een smakelijkere manier is om thee te zetten. Doe 5 tot 10 gram gemalen blad in wat ongeveer 100 tot 150 ml heet water en laat 10 minuten trekken. Je kunt ook een thee in combinatie met een (kruiden)thee maken. Voeg eventueel honing toe en gebruik liever geen suiker.
– Extract
Je kan ook een kleverig extract maken door vers of droog blad in te koken. Dit extract kan bewaard worden om later te gebruiken. Kleine stukjes van het extract kunnen worden gekauwd of worden opgelost in heet water (voeg eventueel gewone thee of honing toe). Een andere manier is om je eigen vloeibaar extract te maken. Neem een pan met 50 gram gedroogd, gemalen Kratomblad en voeg 1 liter water toe. Laat 15 tot 20 minuten rustig koken. Zeef de thee en vang de vloeistof op in een schaal en bewaar deze. Knijp het blad uit om meer vloeistof te krijgen. Doe de bladmassa terug in de pan en voeg nog 1 liter water toe. Herhaal stappen 2 en 3. Na een 2de zeving kan het blad weggegooid worden. Doe alle opgevangen vloeistof in de pan en laat rustig inkoken tot ongeveer 100 ml.
De thee kan zonder problemen vijf dagen in de koelkast worden bewaard, daarna kan je het beter weggooien. Je kan de thee enkele maanden in de koelkast bewaren als je er ongeveer 10% alcohol aan toevoegt. Dit komt neer op één deel sterke drank op drie delen Kratomthee.
Combinaties:
Kratom kan zonder problemen worden gemengd met gewone thee. Het wordt ook wel gecombineerd met een thee gemaakt van rode klaprozen (Papaver rhoeas) of met ‘blauwe lotus’ (Nymphaea caerulea).
Kratom kan veilig gecombineerd worden met beperkt alcoholgebruik. Een aantal gebruikers zegt graag tabak of cannabis te roken wanneer ze onder de invloed zijn van Kratom.
Waarschuwing:
Hoewel een klein aantal mensen verslaafd zijn geraakt aan Kratom (met name in Thailand), is Kratom niet verslavend zolang het verantwoordelijk wordt gebruikt. Wanneer je het af en toe recreatief gebruikt, is de kans op verslaving zo goed als nul. Wanneer je het langere tijd dagelijks gebruikt, kan Kratom, net als andere middelen (alcohol, koffie, tabak, enz.) een gewoonte worden waar je moeilijk van afkomt. Dagelijks gebruik van Kratom wordt dan ook afgeraden. Het is bekend dat verslaafden in Thailand last hadden van gewichtsverlies, huidverkleuring in het gezicht en fysieke ontwenningsverschijnselen bij abrupt stoppen, zoals spierpijn, huilen, loopneus en spierstuipen. Het is niet waarschijnlijk dat je gezondheidsproblemen zult hebben als je af en toe Kratom gebruikt. Sommige gebruikers krijgen last van lichte misselijkheid, verhoogde urinatie en constipatie. Zoals bij elk middel of medicijn verschilt de reactie van persoon tot persoon. Wij raden je aan niet te vaak Kratom te gebruiken: niet meer dan eens per week en bij voorkeur niet vaker dan 1 tot 2 keer per maand. Zo voorkom je gewenning en kan je meer van de plant genieten.
Het wordt afgeraden Kratom te combineren met yohimbine, cocaïne, amphetamine-achtige drugs of grote hoeveelheden cafeïne, omdat dit kans geeft op overstimulatie en verhoogde bloeddruk.
Ook de combinatie met grote hoeveelheden alcohol, met benzodiazepinen, opiaten of andere drugs die het zenuwstelsel onderdrukken moet worden vermeden. Dit geeft een kans op over-kalmering en mogelijk zelfs luchtwegendepressie (niet meer adem kunnen halen).
Kratom kan beter niet gecombineerd worden met MAO-remmers, zoals Syrische wijnruit (Peganum Harmala), Banisteriopsis Caapi, Passiebloem en bepaalde anti-depressiva. Ernstige en mogelijk fatale reacties kunnen optreden wanneer men een MAO-remmer combineert met monoamine drugs.
Naar de combinatie van MAO-remmende drugs met Kratom, dat monoamine alkaloïden bevat, is nog geen onderzoek gedaan. Over het algemeen is het onverstandig drugs in combinatie met andere voedingsstoffen te gebruiken. Sommige combinaties worden echter als aangenaam en veilig beschouwd door verschillende gebruikers.
Weetje:
In Thailand werd Kratom vóór het verbod gebruikt in verschillende gerechten. Ook kon het dienen als vervanging voor opium, bijvoorbeeld wanneer dat niet verkrijgbaar was.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.