Naam
Latijns: Alpinia officinarum
Nederlands: Galgangawortel
Familie: Zingiberaceac
Gebruikt plantendeel: de wortel en wortelstok
Herkomst:
Galangal (Maraba) is familie van de gember. Het heeft een scherpe smaak die iets weg heeft van kruidnagel. Het komt voor in de tropische gebieden van Afrika en Zuidoost Azië. Galangal is een kleine plant met kleine witte bloemen en grote groene bladeren.
Werkzame stoffen
0,5 tot 1% etherische olie.
De scherpe smaak: alpinon (galangolhars)
20 tot 25% zetmeel, flavonverbindingen, onder meer galangine, looistof, vet, suiker en galgantrood.
Dosering
– 1 tot 10 gram kauwen
– 1 tot 10 gram als thee bereiden
– 1 tot 10 gram in poedervorm oplossen in een koude of warme drank.
Het effect is afhankelijk van de gebruikte dosis. Om de smaak van de thee te verbeteren kan wat honing en pepermuntblad toegevoegd worden.
Recepten:
– Als thee bereid, kun je wat honing en pepermuntblad toevoegen om de smaak te verbeteren.
– Galangawortel kan ook als specerij worden gebruikt in combinatie met rijst of in andere gerechten. Kook bijvoorbeeld een portie rijst met een eetlepel Galangawortel en gebruik dat als basis voor je maaltijd. Het kan op smaak gebracht worden met honing voor een scherp smakend gerecht.
Combinaties:
Om een thee te maken kun je een mengsel maken met gelijke delen Galangawortel, Ginkgo biloba en pepermuntblad. Maak hiervan een slappe thee.
Bijwerkingen:
De literatuur vermeldt geen toxische bijwerkingen.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.