Naam
Latijns: Absinthium Officinale, Artemisia Absinthium
Nederlands: Alsem, Absint
Familie: Asteraceae, Compositeae
Gebruikt plantendeel: de bloemen (Herba Absinthii)
Herkomst:
Alsem is een bitter smakend kruid dat groeit op karige, steenachtige grond in kustgebieden.
De plant komt voor in Europa, Noord-Afrika, West-Azië en Noord-Amerika.
Het is een tot een meter hoge stengelachtige plant met grijsgroene blaadjes en gele bloemetjes.
Werkzame stoffen
0,25 – 1,3% etherische olie (Oleum Absinthii).
Hoofdbestanddelen:
thuyon
thuylacetaat
fellandreen
De etherische olie is blauw gekleurd door azuleen.
De stof artabsine (alleen aanwezig in de verse plant).
Bitterstoffen; absinthine en anabsinthine.
(Anabsinthine is een mengsel van verschillende bitterstoffen waaronder looistof)
Gebruik
Gebruik 1 theelepel kruid op 1 kop water (niet koken!), 10 minuten laten trekken, ongezoet (zoet en bitter werken niet samen) warm en NA de maaltijden drinken.
In poedervorm: 2 capsules of 1 gram, drie maal daags vóór de maaltijden.
Bijwerkingen
Alsem is niet alleen een psychische stimulans maar is ook giftig!
Excessief en langdurig gebruik van Alsem-extracten leidt tot verslaving, lichamelijke en geestelijke achteruitgang en kan nervositeit, rusteloosheid en krampen veroorzaken.
De bitterstoffen zijn niet giftig. De giftigheid schuilt hem in de etherische olie. Daarom is het gebruik van de zuivere etherische Alsem-olie ten zeerste af te raden.
Recepten
- De meest gebruikelijke en minst gevaarlijke toedieningsvormen zijn de tinctuur en de thee. Het heeft echter een zeer bittere smaak, wat de thee bijna ondrinkbaar maakt.
- Alsem kan ook worden verhit.
- De psychoactieve stoffen kunnen uit de plant worden geëxtraheerd (=eruit getrokken) met behulp van alcohol. Neem hiervoor 40 gram van het kruid en laat het een week trekken in een halve liter sterke drank (bij voorkeur Pernod, zij maakten vroeger namelijk zelf de originele Absint). Na het gezeefd te hebben is deze krachtige drank klaar voor gebruik. Probeer eerst een klein glaasje om het effect goed te kunnen doseren. Wees voorzichtig met dit middel.
Combinaties
- Aan de bittere smaak is weinig te doen. Een beetje pepermuntblad of anijs in de thee is aan te bevelen. Zoet en bitter gaan niet samen, dus suiker toevoegen helpt niet tegen de bittere smaak.
- Om een mix te maken kun je Alsem mengen met gelijke delen Wild Lettuce, Wijnruit en een achtste deel Pepermuntblad. Gebruik een filter bij het verhitten.
Waarschuwing
- Als je een alcoholische Alsem-drank hebt gemaakt en je wilt het uitproberen, begin dan met kleine doses en wacht het effect een half uurtje af. Probeer het desnoods een andere keer opnieuw. Je kunt beter te weinig doseren en weinig of niets merken dan dat je jezelf vergiftigt of ziek wordt.
Autorijden wordt overigens sterk afgeraden als je onder invloed bent van Alsem.
- Dit kruid is geen geneesmiddel. Raadpleeg je huisarts als je het kruid zou willen gebruiken.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.